Skuggbudgetar – ungdomsarbetslösheten

Detta är ett ganska tråkigt ämne men vi måste fördjupa oss i detta ifall det ska bli ordning och reda och få koll på vem som tycker vad i frågan. Detta kommer garanterat bli en valfråga nästa år.

I dagsläget befinner sig stora grupper utanför arbetsmarknaden. Sveriges arbetslöshetssiffror för juni 2013 var under EU genomsnitt på 8% (säsongsjusterad). Genomsnittet för samma period för EU28 låg på 10,9%. I de flesta länderna med hög arbetslöshet så har man också hög ungdomsarbetslöshet men i detta fallet särskiljer sig Sverige. i augusti 2013 var ungdomsarbetslösheten i Sverige 23,6% för 15-24 åringar, jämförelsevis med Danmark vars ungdomsarbetslöshet ligger på 11,5% (länk). Man kan tolka siffrorna på olika sätt t ex länder med få ungdomar också har låg ungdomsarbetslöshet men Sverige ligger i alla fall över genomsnittet i Europa och det är anmärkningsvärt med den låga arbetslösheten.

Detta måste vi givetvis göra någonting åt.

Moderaterna skriver: ”Sverige behöver ett kunskapsinriktat utbildningssystem som rustar för arbetslivet och är kopplat till arbetsmarknadens behov.” (länk) Detta måste betyda att de vill ha fler yrkesinriktade gymnasieprogram och fler yrkesutbildningar. De har infört allmän visstidsanställning, halvera arbetsgivaravgiften för ungdomar och sänkt restaurangmomsen.

Socialdemokraterna vill inför 90 dagars garanti som innebär att ungdomen måste komma ut i utbildning, praktik eller arbete inom 90 dagar, ha utbildningskontrakt där man kommer överens vad ungdomens planering är, satsa på vuxenutbildning, införa begränsningsregel för timanställda och inför Löfvenmodellen som innebär att man arbetar 6 timmar och utbildar 2 timmar om dagen.

Moderaterna vill införa ett femte jobbskatteavdrag då de menar att detta gynnar för den som arbetar, men denna uträkning får kritik av vissa forskare och ekonomer. Socialdemokraterna har ändå bestämt att ifall jobbskatteavdraget går igenom så ska de inte ta bort det efter valet.

Socialdemokraterna vill låna mindre för att budgeten ska gå runt medan Moderaterna vill låna betydligt mer för att finansiera bland annat sitt jobbskatteavdrag. Socialdemokraterna vill satsa på fler högskoleplatser och mer på välfärdssystemen så som a-kassan. Detta ska finansieras genom att ta bort en del av de skattesänkningar bland annat halveringen av arbetsgivaravgiften för alla ungdomar som är nämnd ovan.

Andra sjuklöneveckan är också partierna oeniga om. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill att andra veckan ska slopas men frågan verkar vara svår och förslaget kom inte med i Alliansens budgetförslag.

Man får bestämma vad man själv tror gynnar Sverige. Socialdemokraterna vill satsa på utbildning och utbildningsplatser men samtidigt höja skatten på vissa av dem skattesänkningar som är gjorda. Moderaterna vill införa jobbskatteavdrag då detta gör det enklare för företag att anställa och behålla sin sänkta restaurangmoms som är en bransch som moderaterna menar är bra för unga.

Det är de detaljerna i denna sakfrågan som jag har kunnat läsa mig till.

Intressant? Läs nyheter: Anders Borg kommenterar, Socialdemokraterna kommenterar, SVT, replik från S, V kommunsatsar, MP-budget. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: